diumenge, 3 de febrer del 2013

Tirant lo Blanc


Aquesta obra comença a escriure’s l’any 1460 , per desgràcia Joanot Martorell mor abans de publicar el manuscrit, i aquest va a parar a mans de MartíJoan de Galba, i l’imprimeix Nicolàs Spindeler l’any 1490.

Tirant lo Blanc té moltes característiques diferents, però principalment es considera una novel·la total, és a dir,  tracta diversos aspectes de la realitat com política i militar, àmbits cavallerescos , molt sentimental i eròtica i aspectes quotidians amb ambients i de costums .La novel·la es desenvolupa a Anglaterra, el Nord d’Àfrica, l’Illa de Rodes i Sicília i Grècia, s’inicia amb les aventures del cavaller Guillem de Varoic.

Existeixen dos teories sobre l’auditoria :o   J. Fuster (autoria compartida): de 1468 a 1490 el manuscrit inacabat circula per València entre gent que la podia acabar i retocar. La va finalitzar i editar Martí Joan de Galba.
o   Martí de Roquer (autoria única): Defensa l’autoria única i exclusiva de Joanot Martorell entre 1460-1466. Martí Joan de Galba el va preparar per la seva impressió. No es nega que s’hi poguessin fer alguns retocs.

Molts han sigut els que han representat a la novel·la cavalleresca a la gran pantalla pel director Vicente Aranda on principalment es basava en l'àmbit eròtic ,  o inclús sobre el paper reflectit amb còmics. 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada